PISANG GORENG CHEESE

PISANG GORENG CHEESE 

Sebenarnya nak buat pisang goreng cheese ni tak lah susah mana pun.. rasa adik-adik dan anak-anak pun boleh mencuba. Apa bahan yang kita perlukan pastilah pisang. Pisang ni anda boleh guna apa-apa pisang yang sesuai untuk di goreng seperti pisang nipah, pisang tanduk, pisang nangka atau pisang lain yang sesuai di goreng. Pisang janganlah terlalu keras dan jangan juga yang terlalu masak, yang sedang-sedang aje ya.. kalau muda sangat nanti dia keras dan tawar.. tak sedap pula. Kalau pisang masak sangat nanti dia benyek dan serap minyak yang banyak pula. biasanya pisang ni di goreng terus dalam minyak panas tanpa di celup tepung. Tapi biasanya pisang ni kalau kita tak celup tepung dia akan menyerap minyak yang banyak. Rasanya pun tak berapa enak. Ada juga sesetengah tempat di Indonesia ianya tidak di goreng sebaliknya di bakar. Jika nak celup tepung boleh gunakan resepi pisang goreng yang ita pernah kongsikan sebelum ini di SINI Atau kalau nak lebih ringkas boleh lah guna tepung goreng pisang segera dari ADABI. Atau kalau nak yang lebih mudah lagi, bolehlah beli pisang yang dah siap di goreng dari gerai menjual goreng pisang berhampiran rumah anda.. ha.. mudah kan.. Kali ini ita menggunakan pisang nangka untuk resepi kali ini. 



Comments